30.5.2020

Kouvolan Zonta-kerhon stipendit keväällä 2020

Kouvolan Zonta-kerho jakaa jo kolmantena vuonna peräkkäin stipendejä tytöille, jotka ovat osallistuneet aktiivisesti matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opiskeluun Kouvolassa.
Stipendin saajalta edellytettiin innostuneisuutta Luma-aineisiin, suvaitsevaisuutta toisia kohtaan, päämäärätietoisuutta ja opiskelumotivaatiota.
Tänä keväänä 100 euron stipendin saivat Elimäen yhtenäiskoulusta Verna Lempiö, Kouvolan yhteiskoulusta Sanni Viherlehto ja Eskolanmäen koulusta Wilma Toppila.

11.3.2020 Kuukausitapaaminen

Kokous oli Porukkatalossa. Teemana oli ”Elämä on yllätyksellistä”
Tutustuimme Minna Canthin elämän videon välityksellä ja kävimme mielenkiintoista keskustelua tasa-arvosta ja siitä, mitä Minna Canth ajattelisi ja tekisi, jos eläisi nyt.
Liput liehuvat 19.3. tasa-arvon ja Minna Canthin syntymäpäivän kunniaksi. Minna Canth on ensimmäinen nainen, joka on Suomessa saanut oman liputuspäivän.
Vuosina 1844-1897 elänyt Canth saavutti paljon. Hän oli kirjailija, ensimmäinen suomenkielinen naistoimittaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Ennen kaikkea Minna Canth vaikutti siihen yhteiskunnalliseen herätykseen, joka nosti naiset tasavertaisiksi kansalaisiksi vuoden 1906 eduskuntauudistuksessa. Naisten aseman ajaminen ja vähäosaisten puolustaminen olivat Minna Canthille sydämenasioita.
Minna Canthin kirjallinen tuotanto on laaja. Se käsittää näytelmiä, romaaneja ja novelleja, yli 80 erilaista lehtitekstiä sekä laajan kirjeenvaihdon.
Minna Canth oli myös liikenainen ja seitsemän lapsen yksinhuoltaja. Omille tyttärilleen hän määräsi enemmän matematiikkaa ja liikuntaa.

12.2.2020 Kuukausitapaaminen

Olimme ylijohtaja Leena Gunnarin vieraana Kaakkois-Suomen Ely-keskuksessa (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus). Leena Gunnar kertoi tehtävistään, strategiasta sekä millaista on olla naisena teknisellä alalla valtion alueellisen viraston johdossa.

Kuvassa kerholaisia maaherran huoneessa

Kuvassa Leena Gunnar

8.1.2020 Kuukausitapaaminen

Aloitimme vuoden ensimmäisen kokoontumisemme leipoen riisi- ja perunapiirakoita zonta-sisaremme Ritva Seppälän luona. Yhdessä tekeminen ja perinteiden harjoittaminen oli mukava kokemus, josta innostuimme niin, että ajattelimme toteuttaa samantyyppisen tapahtuman myös myöhemmin.

Iloisena yllätyksenä oli, että saimme leipomisen jälkeen naisvieraan Keski-Afrikasta. Ritva oli kutsunut kokoukseemme kiintiöpakolaisena Suomeen saapuneen Sahan avustajansa Sirpa Ylätalon kanssa. Saha oli tullut Suomeen vuosi sitten eikä osaa kuin omaa äidinkieltään hausaa. Keskustelimme puhelimitse tulkin välityksellä ja saimme kuulla hänen surullisen, mutta loppujen lopuksi myös onnellisen tarinan sodan keskeltä Kamerunin pakolaisleirin kautta turvalliseen Suomeen. Todella surullista ja järkyttävää oli, että hän menetti oman lapsensa matkan aikana. Nyt Saha on kuitenkin kiitollinen ja tyytyväinen omaan tilanteeseen ja olosuhteisiin, vaikka hän on Suomessa aivan yksin ilman omia läheisiä. Aika kuluu uutta kulttuuria ja kieltä opiskellen sekä käsitöitä tehden. Meillä oli mukava, lämminhenkinen ja unohtumaton rupatteluhetki vieraidemme kanssa. Sahan ei myöskään tarvinnut lähteä tyhjin käsin kokouksestamme.

Tunsimme zontalaisina, että tällä tavalla saamme konkreettisesti vaikuttaa ja toimia myös täällä lähellä. Yhdessä ponnistelu tyttöjen ja naisten aseman edistämiseksi jatkuu. On tärkeää, että voimme vaikuttaa asioihin monin eri tavoin.

 

11.9.2019 Kuukausitapaaminen

Kukkien taikaa Kukkapuoti Eveliinan johdolla

 

 

11.6.2019

Kouvolan Zonta-kerho ry:n stipendit keväällä 2019

Kouvolan Zonta-kerho jakoi jo toisena vuonna peräkkäin stipendejä tytöille, jotka ovat osallistuneet aktiivisesti matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opiskeluun Kouvolassa.
Stipendin saajalta edellytettiin innostuneisuutta Luma-aineisiin, suvaitsevaisuutta toisia kohtaan, päämäärätietoisuutta ja opiskelumotivaatiota.

Tänä keväänä 100 euron stipendin saivat Jemina Kivimaa Elimäen yhtenäiskoulusta, Anniina Koistinen Kouvolan yhteiskoulusta ja Elina Martin Eskolanmäen koulusta.

Zontien tavoitteena on mm. parantaa naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa maailmanlaajuisesti ja paikallisesti.

Zontien mielestä tyttöjä on innostettava opiskelemaan matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa, koska matemaattiset taidot ovat avain lähes kaikkiin ammatteihin.

Kouvolan Zonta-kerho järjesti keväällä 2018 arpajaiset, joiden tuotto on ohjattu näihin stipendeihin.

Zonta-kerho kiittää sekä arpojen ostajia että voittojen lahjoittajia!

15.6.2019 Pohjola-talon kirpputori

Jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan osallistuttiin 15.6. Kouvolan Ydinkeskusta ry:n järjestämään kirpputoritapahtumaan. Marja-Liisa Siren-Huhtanen pystytti miehensä kanssa kahviteltan, jossa myimme itse leipomiamme tuotteita, kahvia, teetä ja mehua. Ilma oli koleahko, joten lämpimät tuotteemme tekivät kauppaansa. Kuvassa 1 vasemmalta Ritva Seppälä, Heli Peltola, Kirsti Riihelä, Annikki Niiranen ja Hannele Arpinen. Kuvassa 2 vasemmalta Ritva Seppälä, Heli Peltola ja Kirsti Riihelä. Kuvassa 3 Riitta Lonka ja Maija Melto-Gurung kahvihetkellä myynnin lomassa.

8.3.2019 Ilta naisille tapahtuma

Kouvolan Zonta-kerho osallistui tapahtumaan järjestämällä arpajaiset Luma-kerhojen toiminnan käynnistämiseen.

Kuvassa vasemmalta Päivi Sandås, Hannele Arpinen, Riitta Lonka, Kristiina Sihvonen ja Marja-Liisa Siren-Huhtinen

12.1.2019

Avioliitto ei ole lasten asia

Hallitus on antanut lakiesityksen, jonka mukaan alaikäisten avioliitot mahdollistavasta poikkeuslupamenettelystä luovutaan. Kouvolan Zonta-kerho pitää esitystä hyvänä ja toivoo, että eduskunta hyväksyy sen. Tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa alle 18-vuotiaat eivät enää voisi solmia avioliittoja Suomessa. Lapsiavioliitot on kielletty jo aikaisemmin Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Lapsiasiavaltuutettu ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kehottaneet Suomea tekemään samoin.

Zontat tukevat kansainvälisiä projekteja, joissa pyritään parantamaan naisten ja tyttöjen asemaa. Parhaillaan on menossa YK:n alajärjestöjen UNICEFin ja UNFPAn kanssa Ending Child Marriage –projekti, jonka tavoitteena on vähentää lapsiavioliittoja kehitysmaissa, joissa ne ovat valittavan yleisiä. Alaikäisenä solmittu avioliitto on usein vahingollinen tytöille: koulunkäynti keskeytyy, varhaisiin raskauksiin ja synnytyksiin liittyy vakavia komplikaatioita ja tytöllä on suuri todennäköisyys päätyä väkivallan uhriksi. Alaikäisenä solmittuihin avioliittoihin liittyy usein myös pakkoavioliitot ja ihmiskauppa.

Vaikka alaikäisenä solmittujen avioliittojen määrä ei Suomessa ole ollut korkea (vuosittain 10-30 hakemusta), ratkaisulla on ennen kaikkea laajempi kansainvälinen merkitys: poikkeusluvista luopumisella annamme kansainvälisen signaalin, että emme hyväksy alaikäisten avioliittoja ja että vasta täysi-ikäinen voi puhtaasta omasta tahdostaan solmia avioliiton.

Kouvolan Zonta-kerho ry
Riitta Lonka, puheenjohtaja
Kristiina Sihvonen, sihteeri

9.1.2019 Kuukausitapaaminen

Kouvolan Zonta-kerhossa oli keskiviikkona 9.1.2019 mielenkiintoinen ilta Zonta-teemojen parissa yhdessä Haminan Zonta-sisarten kanssa. Ilta oli merkittävä yhteinen ponnistus Zonta 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestettävän ZAU-kampanjan edistämiseksi, jossa kerätään varoja LUMA-kerhotoimintaan.
Projektin eteenpäin viemiseen meitä oli innostamassa piirin palvelutoimikunnan puheenjohtaja Vuokko Skyttä. Hän muistutti, että perinteisten varainkeruutapojen lisäksi ZAU-kampanjaan kannattaa myös hakea paikallisia sponsoreita.
Konkreettista LUMA-toimintaa esitteli lastentarhanopettaja Kirsi Rehunen Lappeenrannan Zonta-kerhosta. Kirsi kertoi, että lapsia voi innostaa leikinomaisesti jo varhaisessa vaiheessa matematiikkaan, luonnontieteisiin ja teknologiaan. Heidän kanssaan voi yhdessä tutkia, kokeilla ja toteuttaa tiedeleikkejä asiantuntijan opastuksella.
Lisäksi vieraanamme oli alueen 3 AD Leea Kolehmainen. Hän nosti omassa osuudessaan esille Zonta 100 -juhlavuoden teemoja näkyvyyden lisäämiseksi. Tiedottamiseen paikallisella tasolla ja näkyväksi tulemiseen sosiaalisessa mediassa kannattaa panostaa.
Yhdessä ponnistaminen ja innostaminen on tärkeää. Näin voimme edistää tyttöjen ja naisten asemaa sekä toimia käytännössä niin, että tuloksia ja vaikuttavuutta syntyy.

Riitta Lonka

Piirin palvelutoimikunnan puheenjohtaja Vuokko Skyttä kertomassa Zau-toiminnasta

Kouvolan Zonta-kerho toivottaa Hyvää Uutta vuotta 2019

Kymin Huvilalla Jouluisissa tunnelmissa 12.12.2018. Saimme kuulla Eero Niinikoskelta Kymin Huvilan mielenkiintoisesta historiasta.

Pohjola-talon kirppis 26.5.2018

Kuvassa 1 Pirjo Mustonen ja Kristiina Sihvonen ja kuvassa 2 Maria Töyrylä, Riitta Lonka ja Hannele Arpinen

Naistenpäivän tapahtuma 8.3.2018

Kuvassa Hannele Arpinen, Kristiina Sihvonen ja Ritva Seppälä

Kuukausitapaaminen ja vuosikokous 9.9.2020

Kouvolan Zontakerho aloitti uuden toimintakauden puheenjohtaja Kristiina Sihvosen luotsaamana Kymen Paviljongissa.
Edellistä puheenjohtajaa Riitta Lonkaa kiitettiin kuluneesta kahden vuoden vetovastuusta.

Kokouksen yhteydessä Kymsoten toimitusjohtajana toimiva Annikki Niiranen kertoi kokemuksistaan koronaviruspandemiasta ja arvioi tulevaisuutta.
Sen jälkeen asiasta käytiin mielenkiintoinen keskustelu ja pohdittiin,
miten monenlaisia kokemuksia pandemia on aiheuttanut ja aiheuttaa.

Kokouksessa keskusteltiin myös mm. tulevasta kirpputorista, Yyterin piirikokouksesta ja toimikuntien kokoonpanosta.

–       Verkkosivujen päivittäjänä on Marja-Liisa Sirén-Huhtinen.
–       Arkistonhoitajana on Kristiina Sihvonen

–       Naisten oikeuksien toimikunta: Heli Peltola, Päivi Sandås ja Kirsti    Riihelä

–       Palvelutoimikunta: Hannele Arpinen, Ritva Seppälä, Marja-Liisa Sirén-Huhtinen, Annikki Niiranen ja Pirjo Mustonen.

Palvelutoimikunta ottaa hoitaakseen myös ohjelmatoimikunnan tehtävät.

–       Vaalitoimikunta: Riitta Lonka, Annikki Niiranen, Kirsti Riihelä

–       Jäsenyystoimikunta: hallitus hoitaa ko. tehtävät

Kouvolan Zonta-kerhon stipendit keväällä 2020

30.5.2020

Kouvolan Zonta-kerhon stipendit keväällä 2020

Kouvolan Zonta-kerho jakaa jo kolmantena vuonna peräkkäin stipendejä tytöille, jotka ovat osallistuneet aktiivisesti matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opiskeluun Kouvolassa.
Stipendin saajalta edellytettiin innostuneisuutta Luma-aineisiin, suvaitsevaisuutta toisia kohtaan, päämäärätietoisuutta ja opiskelumotivaatiota.
Tänä keväänä 100 euron stipendin saivat Elimäen yhtenäiskoulusta Verna Lempiö, Kouvolan yhteiskoulusta Sanni Viherlehto ja Eskolanmäen koulusta Wilma Toppila.