Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon palkintojuhla Tampereella 6. maaliskuuta

Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon palkintojuhla Tampereella 6. maaliskuuta

Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) ensimmäistä palkinnonsaajaa, liittokansleri Angela Merkeliä, juhlitaan Tampereella 6. maaliskuuta. Verkossa suorana lähetyksenä välitettävän tilaisuuden osana pidetään kansainvälinen paneelikeskustelu, jonka aiheena on naisiin kohdistuva väkivalta.

Palkintojuhlassa esitellään liittokansleri Merkelin valitsema kohde, jolle hän ohjaa 150 000 euron palkintosumman. Tilaisuudessa on läsnä liittokanslerin edustaja.

Tilaisuuden isäntinä toimivat pääministeri Juha Sipilä sekä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

Paneelikeskustelun johdantopuheenvuoron pitää perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Paneeliin osallistuvat Institut français de Finlanden johtaja Jeannette Bougrab, Women Deliver -järjestön johtaja Katja Iversen, Sonke Gender Justice -järjestön perustajiin lukeutuva Dean Peacocksekä UN Womenin vanhempi neuvonantaja Katja Pehrman.

Pääministeri Sipilä julkisti palkinnon ensimmäisen saajan 14. joulukuuta Brysselissä. Se myönnetään liittokansleri Merkelille, joka on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle.

Yle välittää klo 14 Tampere-talossa alkavan kutsuvierastilaisuuden suorana verkkosivuillaan ja se on katsottavissa Yle Areenasta. Palkintojuhla järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

14.12.2017 Suomen hallituksen kansainvälinen tasa-arvopalkinto liittokansleri Angela Merkelille

Pääministeri Juha Sipilä julkisti 14. joulukuuta Brysselissä Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) ensimmäisen saajan. Palkinto myönnetään Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.

“Liittokansleri Angela Merkel on noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja hän on esikuva monelle naiselle ja tytölle”, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Tasa-arvo on keskeinen arvo satavuotiasta itsenäisyyttään juhlivalle Suomelle.

“Annoimme ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille 1906. Palkinnon myötävaikutuksella haluamme vahvistaa tasa-arvon arvostusta myös muissa maissa eri puolilla maailmaa”, pääministeri Juha Sipilä jatkaa.

Suomen hallituksen perustama palkinto on suuruudeltaan 150 000 euroa. Palkinnonsaaja ei saa summaa omaan käyttöönsä, vaan hän ohjaa varat naisten ja tyttöjen asemaa vahvistavaan avustuskohteeseen. Palkintosumma rahoitetaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista.

Liittokansleri Merkelin valitsema palkintokohde julkistetaan Tampereella alkuvuonna 2018 järjestettävässä korkean tason tasa-arvoseminaarissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Valtioneuvosto myönsi palkinnon riippumattoman palkintolautakunnan tekemän ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtaja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Palkinnon perustelut

Liittokansleri Angela Merkel on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle. Hän on omalla esimerkillään osoittanut, että naiset voivat päästä ylimmille johtopaikoille.

Liittokanslerina Merkel on nostanut sukupuolten tasa-arvon maailman valtionpäämiesten agendalle. Hän on pyrkinyt parantamaan erityisesti kehitysmaiden naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Saksassa hänen tavoitteenaan on naisten ja miesten aito yhteiskunnallinen tasa-arvo, johon kuuluu esimerkiksi työ- ja perhe-elämän helpompi yhdistäminen.

Kansainvälisten haasteiden paineessa Angela Merkel on aina puolustanut ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Hän on myös vahva Euroopan arvojen puolestapuhuja ja esikuva – todellinen eurooppalainen johtaja.