Joensuun Zonta-kerhon Studia Generalia – Professori Heli Peltola: Ilmasto, metsä ja ihminen

Heli Peltolan Studia Generalia -luento Ilmasto, metsä ja ihminen on katsottavissa https://www.youtube.com/watch?v=Qxak0gVUNsA

Heli Peltola

 

Itä-Suomen yliopiston professori Heli Peltolan päätutkimusalaa ovat ilmastonmuutoksen ja metsänhoidon vaikutukset puuntuotantoon ja metsien hiilensidontaan sekä erilaisten tuhoriskien hallinta metsien hoidossa ja käytössä. Näiden ydinteemojen lisäksi Peltola on tutkinut myös metsien hoidon ja käytön sopeuttamistarvetta muuttuvassa ilmastossa, huomioiden myös tarpeen hillitä ilmastonmuutosta.

Peltola johtaa Suomen Akatemian strategisen tutkimusneuvoston rahoittamaa FORBIO-hanketta 2015-2021, jonka teemana on kestävä, ilmastoneutraali ja resurssitehokas metsäbiotalous.

 

 

Lisäksi Joensuun Zonta-kerhon puheenjohtaja Leena Ronkainen ja naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtaja Liisa Hämäläinen kertovat  kaikille kiinnostuneille Zonta-järjestön ja Joensuun kerhon toiminnasta sekä mahdollisuuksista liittyä mukaan järjestöön ja tekemään työtä tyttöjen ja naisten puolesta.

Leena Ronkainen

Liisa Hämäläinen

Tunnustus ennakkoluulottomalle lääketieteen asiantuntijalle – Osastonylilääkäri Minna Kiljunen Vuoden Nainen 2020

Joensuun Zonta-kerhon valitsema Vuoden Nainen 2020 on pohjois-karjalainen osastonylilääkäri sisätautien ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Minna Kiljunen.

Vuoden Nainen 2020 osastonylilääkäri Minna Kiljunen (vas.) ja puheenjohtaja Pia Hakulinen

Hän on toiminut palliatiivisen hoidon tienraivaajana Pohjois-Karjalassa. Hän oli ensimmäinen Pohjois-Karjalassa työskentelevä lääkäri, joka suoritti palliatiivisen lääketieteen erityispätevyysopinnot. Minna Kiljunen toimii Siun soten yhteispäivystyksessä ja palliatiivisella poliklinikalla.

Minna Kiljunen on ollut perustamassa Pohjois-Karjalan keskussairaalaan palliatiivista poliklinikkaa vuonna 2015. Nykyisin toiminta on laajentunut ja Siilaisen sairaalassa toimii koko Pohjois-Karjalan maakuntaa palveleva Palliatiivinen keskus. Palliatiivista poliklinikkatoimintaa järjestetään nyt myös Nurmeksessa, Lieksassa, Kiteellä ja Heinävedellä, jotta vaikeasti sairaiden potilaiden ei tarvitsisi matkustaa Joensuuhun.

Palliatiivinen hoito on ihmisoikeus. Palliatiivista hoitoa tulisikin voida tarjota kaikille sitä tarvitseville potilaille iästä ja diagnoosista riippumatta. Palliatiivinen hoito ei siis ole pelkkää saattohoitoa vaan se on aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun itse sairauden kulkuun ei voida enää lääketieteen keinoin vaikuttaa. Saattohoito on palliatiivisen hoidon loppuvaihe.

Minna Kiljunen toimii Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen (SPLY) hallituksessa ja valtakunnallisessa palliatiivisen hoidon kehitystyössä. Itä-Suomen Yliopiston lääketieteen opiskelijoille järjestetään omia palliatiivisen lääketieteen koulutuksia Siilaisilla ja Minna Kiljunen käy säännöllisesti kouluttamassa terveydenhuollon ammattilaisia myös Pohjois-Karjalan ulkopuolella.

Tunnustus jaettiin 10.3.2020 kerhomme kuukausikokouksen yhteydessä järjestetyssä tilaisuudessa Joensuussa.

Loppiaisaaton konsertti 5.1.2020 klo 13.30 – pianisti Jyri Mishukov

Kerhomme perinteisessä Loppiaisaaton konsertissa esiintyy  pianisti Jyri Mishukov, joka on aloittanut pianonsoiton viisivuotiaana. Hän opiskeli 15 vuotta Tuulikki Lehtisen oppilaana Joensuun konservatoriossa ja tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa Juhani Lagerspetzin johdolla.

Jyri Mishukov

Konsertissa kuullaan Kaija Saariahon Preludi,
Frédéric Chopinin Balladi nro. 4 op. 52, f-molli ja
Franz Schubertin pianosonaatti, a-molli D784.

Ohjelma sisältää väliajan.

Konsertin tuotolla tuemme Joensuun Setlementti ry:n Tyttöjen Tuvan toimintaa.

Liput 25 euroa ennakkoon Carelicumin lipunmyynnistä ja tuntia ennen ovelta.

Tervetuloa!