Tunnustus ennakkoluulottomalle lääketieteen asiantuntijalle – Osastonylilääkäri Minna Kiljunen Vuoden Nainen 2020

Joensuun Zonta-kerhon valitsema Vuoden Nainen 2020 on pohjois-karjalainen osastonylilääkäri sisätautien ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Minna Kiljunen.

Vuoden Nainen 2020 osastonylilääkäri Minna Kiljunen (vas.) ja puheenjohtaja Pia Hakulinen

Hän on toiminut palliatiivisen hoidon tienraivaajana Pohjois-Karjalassa. Hän oli ensimmäinen Pohjois-Karjalassa työskentelevä lääkäri, joka suoritti palliatiivisen lääketieteen erityispätevyysopinnot. Minna Kiljunen toimii Siun soten yhteispäivystyksessä ja palliatiivisella poliklinikalla.

Minna Kiljunen on ollut perustamassa Pohjois-Karjalan keskussairaalaan palliatiivista poliklinikkaa vuonna 2015. Nykyisin toiminta on laajentunut ja Siilaisen sairaalassa toimii koko Pohjois-Karjalan maakuntaa palveleva Palliatiivinen keskus. Palliatiivista poliklinikkatoimintaa järjestetään nyt myös Nurmeksessa, Lieksassa, Kiteellä ja Heinävedellä, jotta vaikeasti sairaiden potilaiden ei tarvitsisi matkustaa Joensuuhun.

Palliatiivinen hoito on ihmisoikeus. Palliatiivista hoitoa tulisikin voida tarjota kaikille sitä tarvitseville potilaille iästä ja diagnoosista riippumatta. Palliatiivinen hoito ei siis ole pelkkää saattohoitoa vaan se on aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun itse sairauden kulkuun ei voida enää lääketieteen keinoin vaikuttaa. Saattohoito on palliatiivisen hoidon loppuvaihe.

Minna Kiljunen toimii Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen (SPLY) hallituksessa ja valtakunnallisessa palliatiivisen hoidon kehitystyössä. Itä-Suomen Yliopiston lääketieteen opiskelijoille järjestetään omia palliatiivisen lääketieteen koulutuksia Siilaisilla ja Minna Kiljunen käy säännöllisesti kouluttamassa terveydenhuollon ammattilaisia myös Pohjois-Karjalan ulkopuolella.

Tunnustus jaettiin 10.3.2020 kerhomme kuukausikokouksen yhteydessä järjestetyssä tilaisuudessa Joensuussa.

Loppiaisaaton konsertti 5.1.2020 klo 13.30 – pianisti Jyri Mishukov

Kerhomme perinteisessä Loppiaisaaton konsertissa esiintyy  pianisti Jyri Mishukov, joka on aloittanut pianonsoiton viisivuotiaana. Hän opiskeli 15 vuotta Tuulikki Lehtisen oppilaana Joensuun konservatoriossa ja tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa Juhani Lagerspetzin johdolla.

Jyri Mishukov

Konsertissa kuullaan Kaija Saariahon Preludi,
Frédéric Chopinin Balladi nro. 4 op. 52, f-molli ja
Franz Schubertin pianosonaatti, a-molli D784.

Ohjelma sisältää väliajan.

Konsertin tuotolla tuemme Joensuun Setlementti ry:n Tyttöjen Tuvan toimintaa.

Liput 25 euroa ennakkoon Carelicumin lipunmyynnistä ja tuntia ennen ovelta.

Tervetuloa!

Joensuun Zonta-kerho tuo Sandra-monologin Joensuuhun 6.9.2019

Sandra on monologinäytelmä naisesta, joka jää tiukkaan paikkaan sisällissodan keskelle viiden lapsen ja appivanhempien kanssa. Hän odottaa kuudettaan, kun mies joutuu punakaartiin, appi ammutaan, sota tulee naapuriin. Kovimman taistelun nainen käy omassa saunassaan. Näytelmä perustuu Heidi Köngäksen romaaniin, joka kertoo hänen isovanhempiensa vaiheista viime vuosisadan alussa. Köngäs on itse dramatisoinut ja ohjannut monologinäytelmä Sandran näyttelijä Kaija Pakariselle ja sellisti, muusikko Lea Pekkalalle. Esityksen musiikki on Bachia, Oskar Merikantoa ja Lea Pekkalan näytelmään säveltämää musiikkia.

Joensuun Zonta-kerho tuo Sandra-monologin Joensuuhun 6.9.2019. Esitys alkaa klo 18:00 ja kestää noin tunnin. Esityspaikkana on Joensuun konservatorion sali, Rantakatu 31, Joensuu.

Liput 28 euroa Carelicumista, Koskikatu 5, Joensuu.