Kansainväliset palveluprojektit ja jäsenten palvelu maaliskuun kuukausikokouksen aiheina

Maaliskuun kuukausikokouksessa keskityttiin Zontien kansainvälisiin palveluprojekteihin sekä jäsenhankinnan ja -palvelun haasteisiin.

Hallituksen jäsen Anna-Maija Hirvi kertoi lyhyesti kauden 2018-2020 kansainvälisistä projekteista ja suositteli lämpimästi tutustumista zonta.fi -sivustolta löytyvään palvelutoiminnasta kertovaan informaatioon ja linkkien kautta eteneviin projektikuvauksiin. Jokohaman ZI Convention 2018-päätöksen mukaisesti YK:n järjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettaviin kolmeen hankkeeseen lahjoitetaan 4 miljoonaa dollaria kuluvalla kaksivuotiskaudella.

Aluejohtajamme (Alue 1) Mari Holopaisen kanssa keskusteltiin järjestömme haasteista ja alueellisesta yhteistyöstä.  Suurin, koko piiriä koskeva haasteemme on jäsenhankinnan edistäminen ja jäsenten palvelu.
– Piirissä on vajaat 1600 jäsentä. Olemmeko liian pieni joukko saadaksemme viestimme tärkeästä työstämme ja aikaansaannoksemme tunnetuiksi?
– Miten ylläpidämme kiinnostusta toimintaamme kohtaan ja saamme uusia aktiiveja? Millainen käsitys/tieto aikaansaannoksistamme ja tavoitteistamme on ympäristössämme?
– Zonta.fi – liity mukaan -sivulla sanotaan: KUKA VOI LIITTYÄ? Toimintaan ovat tervetulleita 18 vuotta täyttäneet eri alojen ammattilaiset. Jos haluat vaikuttaa ja sitoudut toimimaan naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi maailmassa, etsimme joukkoomme juuri sinua! Alle 30-vuotiaat saavat jäsenmaksusta alennusta.

Keskustelussa syntyneitä ideoita:
– Otetaan esimerkkiä muista järjestöistä, esim. Pro Martat -järjestöllä on monenlaisia tapahtumia jäsenten aktiivisuuden ylläpitämiseksi
– Tarvitaan julkisuuden valokeilassa olevia jäseniä, nuorten näkökulmaa esiin, esim. etsimällä nuorten kerhoista ja tuomalla toimintaamme oppilaitoksissa esiin, mm. sairaanhoitajat, ammattikorkeakoulut.

ZI toiminnan läpinäkyvyys, mihin jäsenmaksumme menevät
– Zonta-järjestön jäsenmaksu on korkea verrattuna moniin muihin järjestöihin, koska meillä
on merkittäviä kansainvälisiä tyttöjä ja naisia auttavia projekteja YKn alajärjestöjen kanssa.  Sovittiin, että tulevaisuudessa tiedotamme selkeämmin, mistä jäsenmaksu koostuu ja minne rahamme menevät.

Kerhon palvelukohteet
– Al-Birr Lähimmäisapu ry on sekä avustuskohde että palveluprojektikohde (mm. hygieniakoulutus syksyisin ja ”Suomi-tietous” -paketin suunnittelu). Avustuksin tuetaan myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten palvelevan puhelimen vapaaehtoistyöntekijöiden jaksamista. Vanajan avovankilaan myönnetään vuosittain kaksi stipendiä kouluttautumisessa kunnostautuneille. Lisäksi kerhomme on myöntänyt stipendejä ZI:n kansainvälisten stipendien parhaille hakijoille.

ZAU-kampanja
– Tuotemyynnillä (lapaset, korut, heijastimet) emme aivan saavuttaneet meille asetettua tavoitetta.
Sen johdosta käytämme edellisen vuoden avustusvaroja voidaksemme saavuttaa ZAU-tavoitteemme: saada tyttöjä innostumaan enemmän teknologiasta. Tammikuussa 2019 järjestimme ”Tulevaisuus on tässä – vaihtoehtoja löytyy” -tilaisuuden ja Sirkka-Liisa Kärki toimitti piirin kerhoille some-aineiston kuukauden teemaan ”Naisten ja tyttöjen koulutus ja sijoittuminen työelämään”. Aineiston laativat kerhomme jäsenet.

Alueellinen toiminta

Mari Holopainen kertoi tarkemmin Alue 1:n toiminnasta.

Toukokuussa on alueen puheenjohtajien 6.5. tapaaminen, jolloin tehdään päätöksiä tulevan kauden tilaisuuksista.
– Toukokuussa (ehkä 20.5.) järjestetään kerhojen tehtävissä toimijoiden koulutus.
– Suunnitelmana on myös järjestää tilaisuus Zonta-kerhon toiminnan kehittämisestä. Tämä toteutetaan yhteistyössä Alue 5:n kanssa syyskuun puolivälissä, päivän tilaisuutena, valinnaisena päivät perjantai ja lauantai.
– Tulossa: alueellisena kerhojen yhteishankkeen osallistuminen Maailma Kylässä -tapahtumaan 25.-26.5.2019 ja heinäkuussa Suomi Areena (Porin zontat järjestävät)

Helsinki IV -kerhon tulevaa toimintaa

Kerhon puheenjohtaja Anja Rouhiainen esitteli Helsinki IV:n kevään tapahtumia ja tilaisuuksia.
– 9.4 vaalikokous Suomalaisella klubilla
– 8.5. museovierailu Amos Rexiin
– Kesäkuussa maahanmuuttajanaisten tapaaminen (’kesäretki’)
– Syyskuussa vuosikokous
– Lokakuussa naisten turvallisuuteen liittyvä teema, jonka pohjalta voisi tammikuussa järjestää myös aluekokouksen (Humanitaarisuusasiantuntijoita mukaan, esimerkiksi kerhomme jäsen Johanna Hietapakka)
– Marraskuussa ei kuukausikokousta, vaan 100-vuotisjuhlia: Juhlaseminaari 8.11. Kaupunginteatterissa ja juhlaillallinen Vanhalla Ylioppilastalolla, 9.11. piirikokous Bio Rexissä.

Lopuksi pyysimme Marilta vinkkejä ja ideoita Vantaa II -kerhosta Helsinki IV:lle:
– Varojen hankkimiseksi Zonta-kerho Vantaa on järjestänyt aiemmin musiikki- ja muotimatineoita, sitten iltamat kolme kertaa arpajaisten kera ja nyt tänä keväänä huutokaupan, jonka meklarina toimi Kaj Kunnas. Tuotto ei ollut suuri, mutta tapahtuma hyvä (tauluja, astioita, kirjoja tarjolla; tunnelma hyvä, kiitos erityisesti ”zonta-fani” Kajn)

– Yhteisesti totesimme kokouksen päätteeksi, että tarvitaan sekä uusia ideoita että myös jatkuvuutta kerhojen toimintaan.

Teksti: Anna-Maija Hirvi