EI lähisuhdeväkivallalle

Espoo-Kauniainen Zonta-kerho järjesti 7.11.2017 yhteistyössä Lyömätön Linja Espoossa ry:n kanssa tilaisuuden, jonka teemana oli Ei lähisuhdeväkivallalle. Kauniaisten kaupunki tuki tilaisuutta, ja sen suojelijana oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi.

Zonta-kerhot ympäri maailmaa järjestävät marraskuussa tilaisuuksia, joiden aiheena on lähisuhdeväkivalta. Nyt järjestetty tilaisuus oli ensimmäinen, jota kaupunki oli järjestämässä tämän aiheen pohjalta. Lyömätön Linja Espoossa auttaa miehiä muutokseen ja pois väkivallan kierteestä. Lähisuhteessa ja perheessä voi ilmetä fyysistä, henkistä, seksuaalista, omaisuuteen kohdistuvaa tai taloudellista väkivaltaa tai sillä uhkaamista.

Naisiin kohdistuva väkivalta on suuri yhteiskunnallinen ongelma.

Naisiin kohdistuvan väkivallan kustannukset ovat 2,4 mrd. euroa vuodessa Suomessa. Euroopan unionin perusoikeusviraston vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan 30 prosenttia 18-74-vuotiaista suomalaisista naisista on joutunut nykyisen tai entisen kumppanin fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Istanbulin sopimus

Maailman ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva ns. Istanbulin sopimus tuli voimaan Suomessa vuonna 2015. Sopimus sisältää määräykset naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemisestä ja poistamisesta, väkivallan uhrien suojelemisesta sekä väkivallan tekijöiden saattamisesta edesvastuuseen teoistaan. Sopimuksen tavoitteena on varmistaa väkivallan uhreille turvakotipalvelut sekä ympärivuorokautinen valtakunnallinen maksuton auttava puhelin uhrien auttamiseksi.

Lapsen oikeudet toteutettava

Lapsi tarvitsee turvaa ja lohdutusta, jota hän odottaa saavansa aikuisilta. Kiintymisen ideana on luoda erityinen, uniikki ja pysyvä suhde tärkeään asiaan. Kiintymyksen funktio on suojata lasta. Kun lapsen vanhempi on vaaran ja kivun aiheuttaja, lapsi ei voi hakea turvaa vanhemmiltaan. Lapsi pelkää toista vanhempaa ja toisen puolesta. Seurauksena voi olla muita heikompi fyysinen terveys, psyykkisiä ongelmia ja käytöshäiriöitä. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien kuten terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille. Lapsen on saatava vastata kysymykseen, miten nämä oikeudet toteutuvat hänen kasvu­ympäris­tös­sään.

Lyömätön Linja -palvelu auttaa pääsemään irti väkivallasta

Lyömätön Linja -palvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muissa läheisissä suhteissaan. Lyömätön tie -Väkivallan katkaisu­ohjelma alkaa puhelin- tai sähköpostikontaktilla tai nettisivuston kautta. Suurin osa asiakkaista hakeutuu asiakkaaksi itse. Palvelu on maksuton, ja se on tarkoitettu miehille.

Ennalta ehkäisyllä ja aktiivisuudella eteenpäin

Fyysisellä väkivallalla on usein yhteys pitkään jatkuneeseen henkiseen väkivaltaan. Väkivallan ennalta ehkäisyyn kiinnitetään huomiota neuvoloiden terveystarkastuksissa. Epäily riittää ja veloittaa ilmoittamaan väkivallasta viranomaisille. Koululla on merkittävä rooli väkivallan ehkäisemisessä. Lapsilla on oikeus koskemattomuuteen ja lapsen oikeuksiin. Lapsen tulisi ymmärtää, mitä viranomaiset tekevät oikeuksien toteutumiseksi.

Soita hätäpuhelimeen, puhu asiasta jollekin ja kerro väkivallasta poliisille. Poliisi ohjaa eteenpäin. Sano Ei lähisuhdeväkivallalle!