1 § Nimi, kotipaikka ja kattojärjestöt

Yhdistyksen nimi on Zonta e-Club of Finland 1 ry, englanniksi Zonta e-Club of Finland 1.
Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue Suomi ja Viro.
Yhdistys kuuluu jäsenenä kansainväliseen Zonta International -järjestöön, jonka kotipaikka on Oak Brook, County of DuPage, State of Illinois, USA, ja Zonta International Piiri 20 ry:hyn, jonka kotipaikka on Helsinki, Suomi, ja jota kutsutaan näissä säännöissä piiriksi.

2 § Tarkoitus ja toimintamuodot

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Zonta Internationalin päämääriä

1 suorittamalla kansallisia ja kansainvälisiä palvelutehtäviä;
2 työskentelemällä naisten oikeudellisen, yhteiskunnallisen, taloudellisen, sivistyksellisen, ammatillisen ja terveydellisen aseman vahvistamiseksi;
3 toimimalla henkilökohtaisten yhteyksien avulla rauhan sekä ihmisten ja kansojen välisen yhteisymmärryksen lisäämiseksi;
4 edistämällä oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien yleismaailmallista kunnioitusta;
5 innostamalla jäseniään kutakin omalla alallaan toimimaan korkean ammattimoraalin ja myönteisen yhteiskunnallisen kehityksen hyväksi.

Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää seminaareja, kokouksia ja esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, juhla- ja muita vastaavia tilaisuuksia sekäpitää yhteyttä Zonta International Piiri 20 ry:een, määrättyyn alueeseensa, muihin Zontayhdistyksiin ympäri maailman sekä Zonta International päämajaan.

Yhdistys osallistuu Zonta Internationalin palveluprojekteihin sekä kotimaassa, että kansainvälisesti yhteistyössä päämajan, piirin ja/tai toisen yhdistyksen kanssa tai yksin.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi, hankittuaan tarvittaessa asianmukaisen luvan, järjestää arpajaisia ja rahankeräyksiä sekä ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa taloudellista hyötyä jäsenilleen.

3 § Jäsenyys

Yhdistykseen voidaan kutsua jäseneksi, henkilö voi ilmoittaa halukkuutensa liittyä jäseneksi tai yhdistyksen jäsen voi ehdottaa henkilöä jäseneksi.

Yhdistyksen jäsenet ovat luokiteltuja jäseniä, entisiä kansainvälisiä presidenttejä tai kunniajäseniä. Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenet.

A Luokitellut jäsenet

Jäsenyys edellyttää hyväksymistä johonkin Zonta Internationalin Marian de Forest jäsenyyskäsikirjassa mainittuun luokitteeseen.

Jäsenen valintakelpoisuuden ehtona on, että hän sitoutuu Zonta Internationalin tavoitteisiin ja että hän on valmis toteuttamaan niitä. Lisäksi jäsenehdokkaalta edellytetään, että hän toimii tai on toiminut joko päätöksentekoasemassa tai vastuunalaisessa asemassa virassa, yksityisen työnantajan palveluksessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Luokitellulla jäsenellä on kaikki jäsenen oikeudet ja velvollisuudet mukaan lukien oikeus toimia kerhon hallituksen jäsenenä ja edustaa kerhoa, ellei näissä säännöissä toisin mainita.

Jäsenen luokite on elinikäinen.

B Kunniajäsenet

Yhdistyksen kunniajäseksi voidaan kutsua sellainen yhdistyksen ulkopuolinen tai yhdistyksen jäsenenä oleva henkilö, joka on kunnostautunut jollain Zonta-toimintaan liittymättömällä alalla ja joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Kunniajäsenelle kuuluvat kaikki jäsenen oikeudet, mutta kunniajäsenellä ei ole oikeutta tulla valituksi yhdistyksen virkailijaksi tai hallituksen jäseneksi. Hänellä ei ole myöskään oikeutta tehdä esityksiä, äänestää eikä edustaa yhdistystä sen delegaattina tai varadelegaattina. Yhdistys maksaa kunniajäsenten jäsenmaksut Zonta Internationalille ja piirille. Kunniajäsenet eivät suorita yhdistykselle jäsenmaksuja.

4 § Tilikausi, tilintarkastus/toiminnantarkastus ja maksut

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on 1.6.–31.5. mainitut päivät mukaan lukien. Yhdistys vahvistaa vuosikokouksessa seuraavan tilikauden jäsenmaksut, jotka sisältävät kansainväliset maksut, piirin maksut ja yhdistyksen omat maksut. Seuraavan tilikauden jäsenmaksu on maksettava ennen seuraavan tilikauden alkua. Jäseneksi liittyvän luokitellun jäsenen tulee lisäksi suorittaa liittymismaksu.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajille/tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen yhdistyksen vuosikokousta.

Toiminnantarkastajien/tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.

5 § Kokoukset

Yhdistys kokoontuu kuukausikokouksiinsa säännöllisesti kerran kuukaudessa sopimanaan arkipäivänä lukuun ottamatta kesä- ja heinäkuuta. Yhdistyksen tai hallituksen päätöksellä kokousaikaa voidaan kuitenkin muuttaa. Kuukausikokous kutsutaan koolle ilmoittamalla siitä jäsenille kirjeitse tai sähköpostilla vähintään 7 (seitsemän) päivää ennen kokousta.

Yhdistyksen varsinainen kokous on vuosikokous, joka on pidettävä elo-marraskuussa.
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
– kokouksen puheenjohtajan vaali
– kokouksen sihteerin vaali
– kahden pöytäkirjantarkastajan vaali ja kahden ääntenlaskijan vaali
– työjärjestyksen hyväksyminen
– kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
– esitetään toimintakertomus ja tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta ja toiminnantarkastaja(t)/tilintarkastaja(t)-lausunto
– päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
– liittymis- ja jäsenmaksusta päättäminen
– vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio toimintakaudelle
– päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä
– hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan tai sihteeri/rahastonhoitajan sekä muiden jäsenten vaali erovuoroisten tilalle joka toinen vuosi
– valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
– muiden mahdollisten toimihenkilöiden ja/tai toimikuntien vaali
– vaalitoimikunnan vaali joka toinen vuosi
– muut hallituksen valmistelemat tai jäsenten hallitukselle kirjallisesti esittämät muut asiat

Vuosikokous kutsutaan koolle ilmoittamalla siitä jäsenille kirjeitse tai sähköpostitse vähintään 14 (neljätoista) päivää ennen kokousta.

Ylimääräisen kokouksen kutsuu koolle yhdistyksen hallitus, jos vähintään yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii määrätyn asian käsittelemistä varten tai mikäli yhdistyksen kokous niin päättää tai jos yhdistyksen hallitus katsoo siihen olevan aihetta.

Kutsu kokoukseen on lähetettävä vähintään 14 (neljätoista) päivää ennen kokousta jäsenille kirjeitse tai sähköpostitse ja kutsussa on mainittava kokouksen koollekutsumisen syy ja siinä käsiteltävät asiat. Muita kuin kokouskutsussa mainittuja asioita ei ylimääräisessä kokouksessa voida päättää, mutta niistä voidaan keskustella ilman päätöksentekoa.

Yhdistyksen varsinaiset ja ylimääräiset kokoukset ovat päätösvaltaisia, jos ne on sääntöjen mukaan koollekutsuttu. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella luokitellulla jäsenellä ja entisellä kansainvälisellä presidentillä yksi ääni. Kunniajäsenillä on yhdistyksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Vaalit suoritetaan suljettuna äänestyksenä, jos ehdokkaita on enemmän kuin vaali edellyttää tai jos kokous sitä vaatii.

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Sääntöjen liitteenä on yhdistyksen äänestys- ja vaalijärjestys, jossa määritellään tarkemmin etäosallistumisen menettelyt.

6 § Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja tai yhdistetty sihteeri/rahastonhoitaja ja yksi – kaksi (1–2) muuta jäsentä.

Kaikki hallituksen jäsenet valitaan vuosikokouksessa. Heidän toimikautensa on kaksi vuotta, alkaen vuosikokousta seuraavan toiminta- ja tilikauden alusta.

Hallituksen jäsenistä on puolet vuorovuosin erovuorossa. Sama henkilö voidaan valita uudelleen samaan virkaan, jota hän on hoitanut aiemmin, ei kuitenkaan peräkkäisiksi toimikausiksi, lukuun ottamatta rahastonhoitajaa, joka voidaan valita kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi. Jäsenen, joka on hoitanut tehtävää yli puolet toimikaudesta, katsotaan hoitaneen sitä koko kauden.

Hallitukseen valittavan on oltava luokiteltu jäsen tai entinen kansainvälinen presidentti ellei näissä säännöissä ole tätä oikeutta rajoitettu. Voidakseen tulla valituksi puheenjohtajaksi on jäsenen tullut toimia lisäksi yhdistyksen hallituksessa vähintään vuoden ajan, ellei kyseessä ole aloittava yhdistys.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien, on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallitus kokoontuu kokouksiinsa kuukausittain, ellei hallitus toisin päätä. Hallituksen kokous voidaan pitää tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

7 § Nimenkirjoitus

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.

8 § Vaalitoimikunta

Yhdistys valitsee vuosikokouksessa vaalitoimikunnan seuraavalle kahdelle toimikaudelle. Vaalitoimikunnassa on vähintään kolme (3) jäsentä. Vaalitoimikunta tekee ehdotuksen yhdistyksen virkailijoiksi ja hallituksen jäseniksi kaksivuotiskausittain vuosikokoukselle.

9 § Muut toimikunnat

Yhdistyksen toimeenpaneva elin on yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen kokous tai hallitus voivat asioiden valmistelua varten asettaa pysyviä ja tilapäisiä valiokuntia, toimikuntia ja muita tarpeellisiksi katsottuja toimielimiä, joiden toimintaa valvoo hallitus. Zonta Internationalin yhdistyksen käsikirjassa on kuvattu mahdollisten toimikuntien toimintakuvauksia.

10 § Jäsenen eroaminen tai erottaminen

Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti (kirjeellä tai sähköpostitse) yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla siitä kokouksessa, jolloin se merkitään pöytäkirjaan. Kesken kalenterivuoden eroava jäsen on velvollinen maksamaan sanotun vuoden jäsenmaksun täysimääräisenä.

Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyslaissa säädetyllä perusteella. Jäsen voidaan katsoa eronneeksi, jos jäsen ei ole maksanut jäsenmaksua kuudenkymmenen päivän (60) kuluessa sen erääntymisestä.

11 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen lopettaminen

Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta voidaan tehdä, jos yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä sitä kannattaa.

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joiden välillä on vähintään neljätoista (14) vuorokautta, molemmissa kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.

Kokouskutsuissa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa tilitetään Zonta International Piiri 20 ry:lle ja Zonta Internationalille avoinna olevien maksujen jälkeen jäljelle jäävät varat Zonta Foundation for Women -säätiölle purkamisesta päättävän jälkimmäisen kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.

12 § Yhdistyslain ja Zonta International Bylaws – sääntöjen soveltaminen

Yhdistys sitoutuu noudattamaan toiminnassaan Zonta International Bylaws -sääntöjä siltä osin kuin ne eivät ole ristiriidassa Suomen lainsäädännön, yhdistyslain tai näiden sääntöjen kanssa.

Liite: Äänestys- ja vaalijärjestys | PDF FIN |hyväksytty vuosikokouksessa 9.3.2021

Zonta e-Club of Finland 1 perustamispäivä: 22.5.2015 Vuorikatu 22, Helsinki
Zonta e-Club of Finland 1 liittymispäivä Zonta International (Charter Day) ja numero: 2.6.2015 nro 1942
Zonta e-Club of Finland 1 ry PRH rek.päivä 10.7.2015 Rek.No 215.378
Zonta e-Club of Finland 1 ry PRH rek.päivä 26.4.2021 Rek.No 215.378 Y-tunnus 2856897-6